Ma 29 feb 2016
Elektronicaketen Dixons sluit alle winkels
Van onze DFT-redactie

De 32 resterende winkels van elektronicaketen Dixons gaan sluiten.

Dat meldt moederbedrijf Relevant Holding zojuist in een persbericht. Dixons gaat alleen online verder. Een aantal winkels gaat verder onder de vlag van Phone House, iCentre of MyCom. De komende weken is er bij Dixons een grootscheepse opruiming van de voorraden.

Het is al langer onrustig rond Dixons, dat in 1975 is opgericht. Na een faillissement vorig jaar werd de keten overgenomen door Relevant Holdings, samen met de ketens MyCom en iCentre.

Volgens retaildeskundige Cor Molenaar zit Dixons nu eenmaal in een sector waar veel zware klappen vallen. "Er is in deze branche geen vernieuwing", zegt hij. "En bovendien is de prijsstelling van producten uiterst transparant. De prijzenslag is keihard, mensen zoeken hun spullen gewoon op internet. Onderscheidend zijn is lastig op het vlak van consumentenelektronica. In de modebranche kun je nog kiezen om een andere collectie te gaan voeren, maar in deze sector kun je je alleen onderscheiden door heel veel service te bieden, zoals bijvoorbeeld Expert doet."

Inmiddels wordt een kwart van alle consumentenelektronica via webshops verkocht. "Dit jaar stijgt dat richting dertig procent", zegt Molenaar. "Tegelijkertijd is de markt in handen gekomen van drie grote partijen: Media Markt, Coolblue en Bol.com. Dixons zal niet het laatste slachtoffer zijn. Er zullen er nog wel meer definitief sluiten."