11 November 2016

De legendarische zanger en dichter Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn management.

De Canadees Leonard Cohen verwierf op jonge leeftijd faam als dichter en schreef de klassieker Beautiful Losers. Dat boek verkocht amper maar toen al doorgebroken Bob Dylan was er meteen fan van, zo valt te lezen in I’m Your Man de biografie die in 2012 over hem verscheen. De twee zouden de muziekwereld lang verdelen, was je Dylan of van Cohen. Toen Dylan de Nobelprijs werd toegekend dook die discussie weer op. Het commentaar op die controversiële toekenning van Cohen luidde: ‘Het is net alsof je de Mount Everest een prijs geeft voor de hoogste berg’. Zoals meestal bij Cohen bevat die ene zin meerdere gezichtspunten.

Cohen werd in de jaren ’60 ontdekt door de Amerikaanse zangeres Judy Collins die nummers als het wereldberoemde Suzanne van hem uitbracht. Zij zette hem er ook toe aan op te treden, zelfs nadat hij bij zijn eerste optreden, bij een Vietnam vredesmanifestatie, van het podium stormde omdat hij zich te ongemakkelijk voelde. Pas op 33-jarige leeftijd bracht hij zijn eerste album uit.

Cohen verwierf grote bekendheid in Europa maar zijn muziek sloeg in de VS niet aan. Zijn songs werden als deprimerend ervaren. In de jaren tachtig en negentig verdween hij min of meer uit zicht. Terwijl hij met pensioen leek ging zijn manager er met zijn fortuin vandoor en in 2008 zag hij zich genoodzaakt weer te gaan optreden. Het werd een jarenlange afscheidstoernee, mede doordat via populaire talentenjachten het nummer Hallelujah herontdekt werd. Aan het einde van zijn carrière werd Cohen plots erkend als de grootheid die hij al zijn hele leven was.

Vorige maand verscheen zijn laatste album ‘You want it darker’. Het wordt gezien als een van zijn beste albums ooit.

* bron: http://www.joop.nl/