Wortelkanaalbehandeling
Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling of endodontologische behandeling genoemd, is een behandeling, die moet worden uitgevoerd, als er in het wortelkanaal of in het kaakbot rondom de wortelpunt van een tand of een kies een ontsteking is, of een ontsteking dreigt te ontstaan.
Wortelkanaalbehandeling, zenuwvezels en bloedvaten
De tanden en kiezen bestaan uit een gedeelte dat boven het tandvlees uitsteekt, de kroon, en een gedeelte dat onder het tandvlees zit, de wortel(s). Tanden hebben normaal gesproken één wortel, kiezen kunnen er meerdere hebben. In elke wortel zit een kanaal, het wortelkanaal, met daarin bloedvaten en zenuwvezels. Het is levend weefsel en wordt ook wel pulpa genoemd.
Ontstoken zenuwweefsel
Normaal gesproken ontstaat een ontsteking van de pulpa door een invasie van bacteriën uit de mondholte. De bacteriën dringen door tot in de pulpa door tandbederf (cariës) of ten gevolge van een lekkende vulling. Ook kan een ontsteking ontstaan door een harde klap op een tand, bijvoorbeeld door een valpartij. Een ontsteking hoeft niet altijd direct klachten te geven. Vaak is hevige gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken een eerste signaal. Als de ontsteking onbehandeld blijft, kan de ontsteking zich in een later stadium uitbreiden naar het kaakbot rond de wortelpunt van de tand of kies. De zenuw is dan afgestorven. Aanraken van of dichtbijten op de kies is dan zeer pijnlijk.
Wat is er aan te doen?
In de bovengenoemde situatie zal er iets gedaan moeten worden. Naast de pijn die de tand of kies veroorzaakt, is er ook gevaar voor het behoud van de tand of kies. De ontstoken pulpa, voor zover die nog niet afgestorven is, moet verwijderd worden. De tandarts boort eerst een gaatje in de tand of kies om toegang te verschaffen tot de pulpa. De wortelkanalen moeten allemaal met kleine vijltjes schoongemaakt worden, precies tot het einde van de wortel. Om deze lengte goed te kunnen bepalen, is het nodig om één of meerdere röntgenfoto´s te maken van de wortel(s). Tijdens de behandeling moeten de wortelkanalen gespoeld worden met een chlooroplossing. Als alle kanalen schoon zijn, moeten de kanalen worden gevuld met een soort staafjes. Deze moeten er voor zorgen, dat bacteriën niet meer door de wortels kunnen dringen. Tenslotte moet de tand of kies nog gevuld worden. Soms is de tand of kies door het tandbederf, maar ook door de behandeling, zodanig verzwakt, dat er een kroon gemaakt moet worden. Op die manier kan de tand of kies nog heel lang mee.
Is iedere tand of kies zo te behandelen?
Meestal is een zenuwbehandeling mogelijk. Soms is een tand of kies echter zodanig aangetast door tandbederf (tot diep onder het tandvlees), dat deze behandeling niet meer mogelijk is. In overleg met u kan er dan besloten worden de tand of kies te trekken. Voor het gat dat daardoor ontstaat, zijn er diverse oplossingen, bijvoorbeeld een brug, een plaatje, een frameprothese of een implantaat.
Is de behandeling pijnlijk?
Met een verdoving is de behandeling meestal niet pijnlijk. Soms is het nodig nog wat verdoving bij te geven in het wortelkanaal.
Hoe zit het met de napijn?
Een zenuwbehandeling kan wel napijn geven. Over het algemeen duurt dit 2 tot 3 dagen. Met een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, is deze pijn te onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neemt u dan contact op met uw tandarts.
Hoe lang duurt de behandeling?
Omdat de pijnklacht die een zenuwbehandeling nodig maakt meestal plotseling komt opzetten, is het lang niet altijd mogelijk de gehele behandeling in één keer af te maken. De behandeling duurt namelijk wel drie kwartier tot een uur of langer. In dat geval zal de tandarts de tand of kies alvast openmaken en de ontstoken pulpa verwijderen. Er komt dan een tijdelijke vulling in, totdat de tandarts tijd heeft om de behandeling in zijn geheel af te maken.
Wordt de tand of kies donker na de behandeling?
Meestal zal er na de zenuwbehandeling geen verkleuring optreden. Gebeurt dit toch, dan kan er meestal wel iets aan gedaan worden.
Geneest een ontsteking van het kaakbot?
Als er al sprake was van een ontsteking van het kaakbot rond de wortelpunt, dan geneest dit vanzelf na de zenuwbehandeling. Dit duurt echter wel enige tijd. Een jaar na de behandeling is dit op een röntgenfoto goed te zien.
Bron: www.samenwerkendetandartsen.nl - 3 april 2020