De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen de overname van de Nederlandse expressbezorger TNT door zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx. Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend.

FedEx

Activiteiten: FedEx bezorgt dagelijks meer dan 10,5 miljoen pakketten, verspreid over ruim 220 landen. Het zet daarbij 666 vliegtuigen in en maakt gebruik van circa 100.000 auto's en vrachtwagens.
Bestuur: oprichter Frederick W. Smith is nog altijd topman van FedEx.
Medewerkers: meer dan 300.000
Hoofdkantoor: Memphis, Tennessee
Omzet: 45,6 miljard dollar in boekjaar 2014 (afgesloten op 31 mei 2014)
Nettowinst: 2,2 miljard dollar in boekjaar 2014

TNT

Activiteiten: TNT levert in meer dan tweehonderd landen en vervoert zo'n 1 miljoen zendingen per dag bestaande uit onder meer documenten en pakketten.
Bestuur: topman Tex Gunning, financieel directeur Maarten de Vries.
Medewerkers: 2000 medewerkers in Nederland, iets meer dan 15.000 in Europa en 58.000 wereldwijd.
Financiële gegevens: TNT behaalde in 2014 een omzet van 6,7 miljard euro. Het nettoverlies kwam uit op 195 miljoen euro en operationeel werd er een verlies van 86 miljoen euro geboekt.

TNT en FedEx lieten in een verklaring weten dat zij van de Europese Commissie hebben gehoord dat er geen lijst met bezwaren zal komen naar aanleiding van de voorgenomen overname. De commissie had volgens haar eigen deadline tot 23 oktober de tijd om met zo'n overzicht komen.

Uit de lijst met bezwaren moet blijken welke struikelblokken een bedrijf moet wegnemen om uiteindelijk goedkeuring voor een overname te krijgen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de verkoop van bedrijfsonderdelen, om te voorkomen dat een fusiebedrijf een te dominante positie op de markt krijgt. Bij de samensmelting van TNT en FedEx is dit dus niet nodig.

Onderzoek
Brussel stelde eind juli een onderzoek in naar de overname van TNT. De onderzoekers hebben zich daarbij tot uiterlijk 13 januari de tijd gegeven om met een definitief oordeel over de overname te komen.

Eerder op de dag meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden al dat Brussel onvoorwaardelijk akkoord zou gaan met de deal. De koers van het aandeel TNT ging daardoor dinsdag 10 procent omhoog, naar 7,55 euro. FedEx biedt 8 euro per aandeel TNT. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op 4,4 miljard euro.

 

* Bron: onbekend - Oktober 2015