15 Februari 2016.
De winkels van V&D blijven in ieder geval maandag en dinsdag gesloten voor publiek.         

             

In die tijd worden de winkelvoorraden geïnventariseerd. Of ze daarna weer opengaan, hangt af van de uitkomst van de gesprekken over een overname of doorstart van de keten. 
De curatoren van V&D willen bovendien de deadline voor de onderhandelingen over een doorstart drie dagen vooruit schuiven. Zij hebben in een brief aan de verhuurders van de panden om uitstel gevraagd, zo maken de curatoren maandag bekend. 
Volgens de curatoren is "de totaliteit van de aanbiedingen nog niet van dien aard dat dit puzzelstuk op zijn plaats valt". 
"Er moet nog het een en ander gebeuren", aldus de woordvoerder van V&D tegen NU.nl. Onder meer "aan de bankenkant" moeten er nog wat zaken opgelost worden. 

 Intensief overleg

In het afgelopen weekend heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen alle partijen, waarbij wel  "goede vooruitgang is gerealiseerd". 

Het streven was om maandag al met een oplossing te komen, aangezien de werknemers van het bedrijf tot dinsdag worden doorbetaald door UWV. Hierna komen zij in de WW terecht, aldus de woordvoerder.

Er zijn nog altijd twee partijen die interesse hebben in delen van het failliete V&D. Het moederbedrijf van onder meer Coolcat, Cool Investments, wil een doorstart met minimaal 35 vestigingen van de keten, terwijl het Canadese Hudson's Bay een deel van de panden wil overnemen om daarin zijn eigen warenhuisketens te vestigen. 

V&D werd op oudjaarsdag failliet verklaard, nadat het concern eerder al uitstel van betaling had gekregen.

Drukmiddel

Volgens hoogleraar marketing en retailing Kitty Koelemeijer van de Nyenrode Business Universiteit zou de inventarisatie van de voorraden een drukmiddel kunnen zijn van Cool Investments. "Roland Kahn onderhandelt scherp. Er is wellicht onduidelijkheid over de waarde van de activa, dus moet er bekeken worden wat er eigenlijk ligt. Om uitstel vragen is daarbij een signaal", aldus Koelemeijer. 

Dat de panden twee dagen dicht gaan is volgens de hoogleraar wel ongunstig, maar ook weer niet heel slecht voor een eventuele doorstart. "Je kunt je afvragen wat er nu nog verkocht wordt. De nieuwe collectie is natuurlijk ergens halverwege blijven steken."

Het personeel komt er in alle scenario's bekaaid vanaf, denkt Koelemeijer. "Voor de concurrentiepositie van Kahn is het essentieel om de loonsom te verlagen, hij heeft ook te maken met de Actions en de online aanbieders van deze wereld. Werknemers zullen uiteindelijk of hun baan verliezen, of misschien wel 20 procent van hun salaris moeten inleveren."

 

Bron: nu.nl (15 Febr. 2016)