‘Alles moet elektrisch. Alsof elektriciteit opeens gratis uit de lucht komt vallen.’
FOTO KEES VAN DE VEEN

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Waarom is het zinloos te investeren in windenergie? Momenteel halen wij in de wereld 87 procent van onze energie uit olie, kolen en gas. Daarnaast nemen kernenergie en waterkrachtcentrales een gedeelte voor hun rekening. De bijdrage aan onze energie afkomstig van zon en wind is wereldwijd 0,0087 procent.

Eigenlijk dragen zon en wind dus vrijwel niets bij. Toch schijnen wij een onverwoestbaar vertrouwen te hebben in stroomopwekking door windmolens en zonnepanelen. Gezien het feit dat er vervanging moet worden gevonden voor bijna 90 procent van onze energiebehoefte, is volkomen duidelijk dat zon en wind nooit een bijdrage gaan leveren die een oplossing van dit enorme probleem dichterbij brengt.

Toch zijn er mensen die deze gang van zaken van harte ondersteunen. Dat zijn de ontvangers van de vele subsidiemiljarden die er alles aan zullen doen de geldstromen in stand te houden.

En het is allemaal nog niet genoeg. Wij moeten ook zo snel mogelijk worden afgesloten van het gasnet. Alles moet elektrisch. Alsof elektriciteit opeens gratis uit de lucht komt vallen.

Het klinkt allemaal zo mooi. Milieubewust, duurzaam en groen. Jammer genoeg zijn het slechts holle woorden die niets bijdragen aan een oplossing.

Laten wij de realiteit eens onder ogen zien. Die is dat wij nog jarenlang zijn aangewezen op energiecentrales die worden gestookt op kolen en gas. Wij moeten heel snel op zoek naar een alternatief voor onze huidige energiebronnen. Nu zijn dat nog voor bijna 90 procent fossiele brandstoffen, maar over vijftig jaar nemen de voorraden snel af en wat dan? Daarover zal het voor alles moeten gaan.

Er is nog veel onderzoek noodzakelijk. Dat kost wereldwijd heel veel geld.

Ik stel voor daar de miljarden aan te besteden die nu worden besteed aan niets oplossende lapmiddelen zoals windparken en zonnepanelen. Tenzij wij terug willen naar de oertijd van de jagers en verzamelaars die het zonder veel energie konden stellen, zullen wij snel de bakens moeten verzetten.

Het schip van onze energie is lek en er zit een groot gat in de romp. Dan moet je hozen. Dat doen wij ook, maar helaas met een vingerhoedje. Dat is zo ongeveer wat er op dit moment gebeurt. Ik hoop van harte dat mensen gaan inzien dat een dergelijk beleid niets oplost. Zoek naar alternatieven die het huidige aandeel van fossiele brandstoffen kunnen overnemen.

Kernfusie is wellicht een mogelijkheid. Dat levert geen radioactiviteit op en ook geen CO2-uitstoot. Is er niemand die de realiteit onder ogen wil zien en wil investeren in een oplossing die wel werkt?

Groene dromen zijn mooi, maar de realiteit is hard. Ook in dit geval.

OANE JANSEN - Feanwâlden

* bron: Leeuwarder Courant 20 juni 2018